Cara Menghalau Semut Charlie

Apa perlu kita buat bila semut Charlie hinggap di anggota badan kita? Bagaimana cara menghalau semut Charlie? Cara usir dan halau serangga Charlie dengan berkesan tanpa merisikokan kita kepada bahaya bisa Charlie. Jangan panik bila berdepan dengan serangga berbisa ini; tomcat; kumbang rove, semut kayap; semut semai. Ketahui tips dan panduan cara menghapuskan semut Charlie dan teknik matikan serangga Charlie dengan terbaik. Pelajari cara membunuh serangga Charlie, baca selanjutnya.

Cara Menghalau Dan Membunuh Semut Charlie, cara membunuh serangga Charlie, cara menghalau semut Charlie, cara menghapuskan semut Charlie, cara membasmi tomcat, cara matikan serangga Charlie, cara halau charlie
Cara Menghalau Dan Membunuh Semut Charlie
 Cara membasmi tomcat:
Bila lihat serangga Charlie di badan kita, jangan terus lenyek dengan tangan, jangan tampar, jangan pukul tomcat di permukaan badan kita, bahaya. Cecair toksin pederin yang keluar dari tubuh semut Charlie mengundang risiko bahaya.

Cara terbaik untuk halau serangga Charlie yang hinggap di tangan kita adalah dengan mengambilnya berhati-hati menggunakan sapu tangan, atau guna sarung tangan, atau balut tangan kita dengan plastik, kemudian buang semut kayap Charlie ini ke tempat khas, jauh dari rumah kita.

Cara membunuh semut Charlie, pastikan kita memakai pakaian berlengan panjang dan berseluar panjang, kerana dikhuatiri serangga Charlie akan terbang dan bersentuh dengan kulit kita. Jangan sesekali memicit dengan jari atau mengetuk dengan tangan. Gunakan kertas, kain, selotape dan lain-lain untuk membunuhnya.

Bunuh serangga Charlie ni menggunakan racun serangga seperti semburan ridsect. Berhati-hati, jangan pegang langsung semut semai ni. Jangan sentuh, sekalipun ia sudah mati. Gunakan alat pelindung tangan untuk menyentuh semut Charlie seperti sarung tangan plastik.

Selepas membunuhnya, buang sarung tangan yang kita gunakan untuk sentuh semut Charlie tadi. Permukaan luaran sarung tangan tu pun jangan sentuh juga. Dikhuatiri terdapat rembesan cecair toksin pederin yang keluar dari badan semut Charlie. Cuci tangan sebersihnya. Ulangi proses cuci tangan sehingga kita yakin, ianya benar-benar bersih. Gunakan pencuci tangan antibakteria.

cara membunuh serangga Charlie, cara menghalau semut Charlie, cara menghapuskan semut Charlie, cara membasmi tomcat, cara matikan serangga Charlie, cara halau charlie
Mangsa derita bisa semut Charlie
Kena ingat, bersentuhan dengan serangga charlie ini ketika berbaring atau tidur, menghancurkannya badan atau mengosok dengan jari yang kotor akan menyebabkan jangkitan pada kulit badan kita. Toksin berbisa semut Charlie boleh menyebabkan konjunktivitis – situasi di mana kita mendapat penyakit kulit yang teruk yang dikenali dermatitis linearis. Kesan bahaya dari semut Charlie boleh mengancam nyawa jika mangsa mengalami alahan teruk.

Sekian, panduan anda berdepan dengan tomcat. Serangga berbisa yang menyerang sesiapa sahaja tanpa mengenal orang dewasa, kanak-kanak dan bayi. Dengan mempelajari cara menghalau semut charlie, mudah-mudahan anda terhindar dari terkena bisa Charlie. Mengetahui cara membunuh dan matikan semut Charlie dengan selamat tanpa merisikokan diri anda kepada bahaya Charlie.

2 comments:

  1. saya dah banyak kali kene gigit dengan charlie nie...kalau tiba2 rasa pedih je dan nampak tnda merah tiba2 cepat lah sapu dengan ubat gigi..insyaAllah kurang sikit kesannya..dan kalau terjumpa tu jangan tunggu bakarje dengan lighter..

    ReplyDelete