Ads GA Leaderhead

Panduan tingkatkan follower IG & letupkan jualan di Instagram
Bisnes laku keras!! Cara import barang dari China secara online
Suka main internet? Jom jana income LUMAYAN Fiverr melalui online je
Rahsia LULUS subjek MUET dengan cemerlang
Anak sudah lancar membaca sebelum masuk tadika! Praktikkan tips ini buat anak bijak & pintar..
Ikuti tips ini untuk LULUS interview SPA dapat kerja kerajaan

Cara Mencegah Wabak Selesema Burung H5N1

Cara Mencegah Wabak Selesema Burung H5N1

Apakah langkah pencegahan isu selesema burung? Bagaimana membasmi jangkitan H5N1 dan mencegah wabak flu burung? Apa langkah yang diambil untuk mengesan virus avian influenza? Apakah peranan kita sebagai masyarakat dan penternak dalam menangani masalah selesema burung? Apa tindakan kerajaan, Jabatan Veterinar dan Jabatan Perkhidmatan Haiwan dalam mencegah wabak selesema burung.

Simptom H5N1 & Tanda-Tanda Selesema Burung

Simptom H5N1, Gejala Flu Burung Dan Tanda-Tanda Selesema Burung Pada Haiwan Dan Manusia

Macam mana nak tahu haiwan ternakan kena jangkitan H5N1? Apa tanda-tanda penyakit selesema burung pada unggas? Apa simptom flu burung pada ayam dan itik? Lambat mengesan simptom wabak selsema burung pada haiwan ternakan menyebabkan haiwan peliharaan mati secara tiba-tiba. Oleh itu, mengetahui lebih awal gejala virus influenza H5N1 adalah sangat penting.

Punca H5N1 & Cara Selesema Burung Merebak

Punca Virus Influenza H5N1 Dan Cara Selesema Burung Merebak

Penyebab Wabak Selesema Burung - Apakah penyebab H5N1? Dari mana datang punca virus influenza H5N1? Virus influenza A merupakan virus yang menyebabkan selesema Avian. Virus influenza A diwakili oleh huruf H (Hemaglutinin) dan N (Neuramidase).

Apa Itu H5N1 & Rawatan Selesema Burung

Apa Itu H5N1 Dan Cara Rawatan Wabak Selesema Burung

Apa itu wabak selesema burung virus influenza H5N1? Maksud virus influenza H5N1: Wabak selesema burung ini merupakan penyakit berjangkit yang disebabkan virus bernama avian influenza. Ada yang memanggilnya flu burung. Selesema burung ialah penyakit berjangkit yang boleh menjejaskan kesihatan dan menyebabkan kematian terutama kepada burung-burung domestik seperti ayam, angsa, itik dan ayam belanda.

Kesan Buruk Wabak Selesema Burung (H5N1)

Kesan Buruk Wabak Selesema Burung (H5N1) Kepada Penternak

Wabak selesema burung mendatangkan kerugian kepada penternak haiwan. Paling menakutkan, wabak selsema burung ini merebak dengan cepat. Mengakibatkan 23,768 unggas dan 881 telur dilupuskan yang membabitkan 129 premis. Wabak selesema burung atau dikenali virus Avian Influenza (H5N1) kian menular di Kelantan. Beberapa orang penternak ayam mengalami kerugian akibat jangkitan virus Avian Influenza (H5N1) pada haiwan ternakan mereka.

Cara Mencegah Wabak Influenza ILI

Cara Mencegah Wabak Influenza ILI

Seperti yang kita sedia maklum, penyebaran wabak influenza ILI adalah berpunca dari virus dan bakteria. Melalui bersin pun boleh kena jangkitan virus influenza ILI. Influenza-like illness ILI. Apatah lagi bersentuhan dengan tempat yang kotor yang telah dicemari virus ILI. Bagaimana cara mengelak dijangkiti influenza ILI? Apakah langkah-langkah penjagaan diri ketika musim demam selsema wabak influenza ILI melanda?

Hujan Ribut Di Pasar Mukah, Sarawak

Hujan Ribut Di Pasar Mukah, Sarawak

Julai 2016, sempat merakam video hujan lebat beserta angin kuat berlaku di Pasar Mukah. Habis kebasahan kami, even berada dalam tandas awam. Tempias angin begitu kuat! Tiupan angin menderu-deru. Pintu tandas terhempas kuat! Baldi penjual ikan sekitar Pasar Mukah terpelanting masuk dalam sungai Mukah. Perahu tambang terkandas, ditiup angin kuat, tersadai di tepi sungai, sehinggalah hujan reda, baru perahu tambang berjaya sampai ke jeti.

Punca & Cara Wabak Influenza ILI Merebak

Punca Wabak Influenza ILI

Apakah punca penyebaran wabak influenza ILI? Influenza-like illness ILI. Wabak influenza ILI tersebar menerusi virus dan bakteria. Namun, seringkali orang ramai tersalah anggap kerana beranggapan punca influenza ILI tersebar menerusi makanan dan minuman.

Apa Itu Wabak Influenza-Like Illness ILI

Apa Itu Wabak Influenza-Like Illness ILI

Maksud Dan Definisi Wabak Influenza ILI - Wabak influenza ILI dikenali sebagai Influenza-like illness (ILI). Dalam bahasa melayu dipanggil gejala penyakit serupa influenza (ILI). Wabak influenza ILI dikaitkan dengan jangkitan pernafasan akut (acute respiratory infection - ARI) dan menunjukkan simptom seperti selesema.

Gejala, Simptom & Tanda-Tanda Influenza ILI

Gejala, Simptom Dan Tanda-Tanda Wabak Influenza ILI

Apakah tanda-tanda dijangkiti wabak influenza ILI? Influenza-like illness ILI. Macam mana nak tahu kalau kita mendapat jangkitan influenza ILI? Apa simptom yang dihadapi oleh pesakit influenza ILI? Sebelum tu, mari kita kenal tentang wabak influenza ILI yang hangat diperkatakan. Influenza-like illness (ILI) dalam bahasa melayu dipanggil gejala penyakit serupa influenza (ILI). Wabak influenza ILI dikaitkan dengan jangkitan pernafasan akut (acute respiratory infection - ARI) dan menunjukkan simptom seperti selsema.

Idea Dekorasi Halaman Rumah Menarik

 Idea Dekorasi Halaman Rumah Menarik

Macam mana nak buat hiasan halaman rumah yang cantik? Dekorasi taman rumah. Anda bercadang nak deko laman belakang rumah anda? Nak buat taman bunga depan rumah? Artikel ini bakal memberi inspirasi dalam diri anda membina landskap halaman rumah yang menarik.

Gambar Gubahan Hantaran Tunang & Perkahwinan

Gambar Gubahan Hantaran Tunang Dan Perkahwinan

Gubahan hantaran tunang untuk lelaki dan perempuan. Gubahan hantaran perkahwinan. Tahniah buat anda yang bakal bergelar tunangan orang. Masih tercari-cari gubahan hantaran tunang? Apa kata rujuk koleksi barangan hantaran dalam artikel ini. Nak lebih kreatif, anda boleh buat dulang hantaran diy. Nampak lebih menarik!

Kanak-Kanak Belajar Mengira 123

Lagu Kanak-Kanak Belajar Mengira 123

Video ajar anak menghitung 123. Seronok pula tengok anak-anak belajar ABC dan 123. Lagi seronok kalau ibu bapa sama-sama menyanyikan lagu 1234 bersama anak kecil. Video lagu kanak-kanak menyanyi satu dua tiga hingga sepuluh, juga video mengira dalam inggeris one two three hingga ten (counting numbers 1 to 10).

Perbezaan Charger Samsung Original Dan Palsu

Perbezaan Charger Samsung Original Dan Palsu

Kenal pasti charger handphone Samsung asli atau tiruan. Macam mana nak bezakan charger Samsung asli dan palsu? Rupanya ada juga pengecas handphone yang palsu. Kalau terbeli charger Samsung palsu dengan harga yang original, alamak mesti rasa macam ‘tipah tertipu’. Bayar mahal untuk produk tiruan, rugi. Kalau rosak, memang berhuhu la jawabnya.

Idea Dekorasi Desain Dapur Rumah Kecil

Idea Dekorasi Desain Dapur Rumah Kecil

Dapur terlalu kecil dan sempit untuk memasak? Macam mana nak deko ruang dapur yang terlalu kecil? Nak letak peti ais, kabinet dapur, oven, rak pinggan mangkuk, dapur gas, tong gas. Jangan buntu, sini ada beberapa idea cara desain dapur kecil rumah anda. Untuk rekaan model dapur sederhana, dapur minimalis terbuka, desain dapur sederhana dan murah, desain dapur sederhana tanpa kitchen set. Eh boleh je untuk dekorasi dapur rumah kampung, terpulang pada kreativiti anda. Jom lihat idea susun atur deko dapur rumah.

Lagu Kanak-Kanak ABC Bahasa Melayu

Video Lagu Kanak-Kanak ABC BAHASA MELAYU

Belajar ABC untuk kanak-kanak bahasa melayu. Seronoknya menyanyi ABC. Ajarkan anak seawal mungkin mengenal huruf A B C D sehingga Z. Tunjukkan lagu anak ABCD video pasti anak teruja untuk menghafal huruf ABC. Kalau kat tv, anak-anak biasa tengok lagu ABC Upin Ipin juga lagu ABC Didi And Friends. Tapi video kali ni berbeza. Video lagu ABC versi kartun.

Kesilapan Ibu Bapa Dalam Mendidik Anak

Kesilapan Ibu Bapa Dalam Mendidik Anak

Mendidik anak sudah menjadi tanggungjawab ibu bapa. Namun dalam kategori apakah anda mendidik anak? Terlalu garang? Tegas? Hanya ingin anak anda menuruti perintah anda? Berikut merupakan beberapa kesilapan yang dilakukan oleh ibu bapa dalam mendidik anak.

Resepi Asam Pedas Sayur Keladi Sarawak

Cara Masak Resepi Asam Pedas Sayur Keladi Sarawak

Masak sayur keladi? Wow sedapnya! Sayur keladi makanan kegemaran saya! Eh susah nak jumpa orang jual keladi. Bila dapat beli batang keladi, mak ai gembiranya! Dalam kepala dah mikir resepi asam pedas keladi. Tapi kali ni, saya nak share cara orang Sarawak masak keladi. Cara saya la. Jom lihat cara-cara membuat masakan asam pedas sayur keladi Sarawak.

Zikir Asmaul Husna Lirik Rumi & Bahasa Arab

Zikir Asmaul Husna Lirik Rumi Dan Bahasa Arab

Zikir asmaul husna 99 nama Allah. Masa sekolah menengah selalu nasyid asmaul husna ni, tapi tak hafal. Artikel ini berkongsi lirik asmaul husna dalam rumi. Zikir asmaul husna lirik bahasa arab. Terjumpa keyword dzikir asmaul husna untuk rezeki, khasiat asmaul husna untuk jodoh, ada juga untuk jodoh erk. Sangat bagus zikir nama Allah ‘names of Allah’.  Boleh download dzikir 99 asmaul husna mp3 di Youtube, then save dalam hp. Boleh dengar hari-hari.  

99 Asmaul Husna & Pengertiannya

Asmaul Husna 99 Nama Allah Dan Pengertiannya

Asmaul husna beserta artinya dan pengertiannya. Dalam nasyid asmaul husna mendedahkan ada 99 nama Allah. Jadi dalam artikel ini akan menyenaraikan 99 asmaul husna beserta artinya. Banyak kelebihan berzikir asmaul husna ni. Menambah rasa kesyukuran dan mengenali sifat Allah SWT antara manfaat membaca asmaul husna. Jom lihat nama nama asmaul husna dan artinya.

Konsert Mentor Milenia 2017 Battle 2

Konsert Mentor Milenia 2017 Battle 2

Konsert Mentor Milenia 2017 pusingan 2 telah berlangsung pada 5 Mac 2017. 8 protege Mentor Milenia 2017 berentap di Konsert Mentor Milenia 2017 dengan diadili oleh juri Dato’ Hattan dan Jacklyn Victor. Jom lihat senarai lagu tugasan protege Mentor Milenia 2017 battle kedua.

Maharaja Lawak Mega 2017 Minggu 3

Video Maharaja Lawak Mega MLM 2017 Minggu 3

Tonton Online Video Maharaja Lawak Mega MLM 2017 Minggu 3 │ Maharaja Lawak Mega MLM2017 minggu KETIGA telahpun berlangsung pada 3 Mac 2017 dengan membawa tema PERCUTIAN. Sebanyak 13 peserta MLM2017 telah berentap.

Penutupan Akaun & Pengeluaran SSPN

Penutupan Akaun Dan Pengeluaran SSPN

Bagaimana cara menutup akaun SSPN-i dan SSPN-i Plus? Apa proses untuk pengeluaran wang simpanan SSPN? Skim Simpanan Pendidikan Nasional terbahagi kepada 2 iaitu SSPN-i dan SSPN-i Plus. SSPN kaedah terbaru menabung untuk anak. Menabung hari ini untuk pulangan hebat di masa hadapan. Pelajaran anak-anak juga terjamin.

Tempoh Menunggu Tuntutan Takaful SSPN-i Plus

Tempoh Menunggu Bagi Tuntutan Manfaat Takaful SSPN-i Dan SSPN-i Plus

Adakah manfaat takaful yang ditawarkan boleh dituntut serta merta? Manfaat takaful boleh dituntut serta-merta bagi kes kemalangan. Bagi kes selain daripada kemalangan, manfaat takaful akan dibayar selepas tamat tempoh menunggu seperti di bawah.

Hadiah Pemenang Cabutan Wow SSPN-i Plus

Hadiah Pemenang Cabutan Wow SSPN-i Plus

Lumayan betul hadiah Cabutan Wow SSPN-i Plus! Untungnya siapa yang terpilih jadi pemenang Cabutan Wow SSPN-i Plus. Lebih 300 hadiah bernilai RM1,500,000 untuk dimenangi! Apa syarat menyertai Cabutan Wow SSPN-i Plus? Jom baca kat bawah.

Perbezaan SSPN-i Plus Dengan SSPN-i

Perbezaan antara SSPN-i Plus dengan SSPN-i

Bezaakaun SSPN-i Plus dengan SSPN-i sedia ada. Skim Simpanan Pendidikan Nasional SSPN ada 2 jenis. SSPN-i Plus merupakan simpanan berserta takaful, manakala SSPN-i untuk simpanan sahaja. SSPN-i tidak memerlukan komitmen untuk membayar secara bulanan, manakala SSPN-i Plus memerlukan pendeposit menabung secara tetap setiap bulan.

Permohonan Potongan Gaji Online Simpanan SSPN-i

Permohonan Potongan Gaji Online Simpanan SSPN-i & SSPN-i Plus

Cara Buat Potongan Gaji SSPN-i Plus Online. Nak cara menabung SSPN-i lebih mudah? Buat permohonan potongan gaji online. Jadi, kita tak perlu risau dan memikirkan setiap bulan untuk masukkan duit dalam akaun Skim Simpanan Pendidikan Nasional SSPN. Melalui potongan gaji, ia akan dipotong secara automatik dari akaun kita. Berikut merupakan panduan untuk memberi kebenaran SSPN membuat potongan gaji kita.

Harga Braces Pendakap Gigi Di Malaysia

Harga Braces Pendakap Gigi Di Malaysia

Harga braces 2017. Kat mana nak cari braces murah? Murah atau mahal harga pendakap gigi, ianya bergantung kepada jenis braces. Berapa harga pendakap gigi di klinik kerajaan? Untuk student pula, berapa bayaran harga braces untuk pelajar sekolah? Pendakap gigi plastik, ada ke? Ramai pula yang search pasal klinik UKM braces, famous kot buat pendakap gigi kat situ.