Habitat Semut Charlie

Semut Charlie Di Malaysia | Dari mana datangnya semut Charlie? Serangga Charlie yang juga dikenali sebagai semut kayap, semut semai, tomcat, kumbang rove, Charlie kumbang, cali, amat menggeruni semua orang. Bisa semut Charlie membuatkan mangsa mempunyai parut luka kekal. Semut Charlie kini sudah ada di Malaysia, bahkan tomcat juga sudah ada di Indonesia. Di mana habitat semut Charlie ini?

habitat semut Charlie, semut charlie di Malaysia, charlie kumbang, digigit Charlie, semut charlie bahaya, semut charlie Wikipedia, serangga charlie
Gambar semut Charlie
Kes gigitan semut Charlie di Malaysia
Berita terkini melaporkan seorang kanak-kanak perempuan berusia 3 tahun mendapat jangkitan semut kayap Charlie. Agak menggerunkan melihat kulit badannya yang hancur dek serangan serangga Charlie. Sangat simpati melihat budak sekecil itu menderita penyakit kulit. Tertanya-tanya, dari mana serangga Charlie ini datang? Bagaimana budak kecil ini terdedah dengan semut kayap? Semut Charlie memang bahaya!

Mangsa digigit semut Charlie menderita penyakit kulit, habitat semut Charlie, semut charlie di Malaysia, charlie kumbang, digigit Charlie, semut charlie bahaya, semut charlie Wikipedia, serangga charlie
Mangsa digigit semut Charlie menderita penyakit kulit
Habitat Semut Charlie
Mengikut bacaan semut charlie Wikipedia, serangga charlie ini ada kaitan dengan petani. Di kawasan pertanian inilah menjadi habitat semut Charlie. Semut Charlie bermanfaat dalam sistem ekologi. Semut semai mempunyai peranan sebagai predator iaitu sebagai serangga pemangsa kepada serangga atau arthropoda jenis lain.

Semut semai merupakan predator yang penting pada penanaman kacang soya, khususnya sebagai predator hama ulat Helicoverpa armigera. Jadi, boleh kita simpulkan serangga Charlie ini mendatangkan kebaikan untuk pertanian.

Dalam pertanian, tomcat memberi manfaat kepada petani di mana ianya menghapuskan hama. Tomcat merupakan kelompok serangga pertanian, namun terdapat kes 4 tahun yang lepas bermulanya gangguan kesihatan manusia akibat serangga Charlie. 


Kenali serangga berbisa Charlie:

- Sebelum terkena baik selamatkan diri: 13 cara elak dan cegah serangan semut charlie

Kini kita sudah tahu tempat tinggal serangga Charlie, kediaman tomcat, sarang semut semai, rumah semut kayap yang menjadi habitat semut Charlie tinggal selama ini. Serangan serangga Charlie ni ada musim. Mungkin ketika kacang soya sudah sedia untuk dituai, ketika itu musim semut Charlie melanda. Dah ada ilmu pasal semut Charlie, lega sikit, kita tahu apa yang perlu kita buat, apa yang jangan kita buat. 

No comments:

Post a Comment