Spesifikasi Dan Harga iPhone SE

 Spesifikasi Dan Harga iPhone SE | Apple kini tampil dengan model terbaru iaitu iPhone SE gabungan model iPhone 5S dan 6S. iPhone SE merupakan smartphone terbaru 2016 selepas keluaran iPhone 5SE. Ketahui apakah kelebihan dan kekurangan iPhone SE, brapa harga iPhone SE dan fitur iPhone SE.

spesifikasi iphone se, harga iphone se murah, kelebihan dan kekurangan iphone se, smartphone terbaru 2016, ciri-ciri fitur iphone se
Gambar iPhone SE handphone terbaru keluaran Apple

Spesifikasi iPhone SE
- iPhone SE mempunyai rangkaian network atau jaringan GSM, 3G HSPA dan 4G LTE
- Kamera belakang atau kamera utama iPhone SE sebesar 12 MP. Manakala kamera depan iPhone SE adalah 2 MP.
- iPhone SE menggunakan processor Apple A9 dan co-processor M9
- Menggunakan dual-core 64-bit CPU 1,84 GHz "Twister", GPU PowerVR GT7600
- Paling canggih iPhone SE menggunakan sistem operasi iOS 9.3
- RAM iPhone SE 2 GB
- Dilengkapi dengan Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 dan NFC (hanya untuk ApplePay), A-GPS dan GLONASS
 - Kelebihan iPhone SE inilah yang membuatkan pengguna suka. Memori internal iPhone SE sebesar 16 GB. Banyak data boleh simpan!
- Saiz ukuran iPhone SE adalah 4 inci
- Smartphone jenis LCD Touchscreen
- Bateri iPhone SE menggunakan jenis Li Po berkapasiti 1624 mAh
- Berat handphone iPhone SE ialah 113 gram

Apa yang menarik tentang iPhone SE

Kelebihan iPhone SE
- Reka bentuk iPhone SE kecil dan mudah untuk disimpan dalam poket seluar
- Ringan
- Dengan saiznya sebesar 4 inci, ia mudah untuk dipegang
- Menyokong rangkaian 4G LTE, semestinya line internet laju! Cepatkan kerja upload dan download.
- Mengunakan sistem operasi iOS 9.3
- CPU dual-core 64-bit CPU 1,84 mempercepatkan tindak balas akses telefon pintar iPhone SE
- RAM 2 GB sesuai untuk tugas transfer gambar, lagu, video
- Memori internal iPhone SE sangat besar iaitu 16 GB sehingga 64 GB. Kredit: iPhone SE

Kekurangan iPhone SE
- Resolusi layar rendah
- Kamera depan hanya 2 MP sahaja, kualiti gambar kurang baik, khasnya di kalangan pengguna jenis suka berselfie. Mungkin akan timbul rasa kurang puas hati pada gambar selfie yang dicuci saiz besar. Kalau kamera depan besar, yang tu cun untuk aktiviti selfie. Tapi kalau dibandingkan dengan brand lain, kualiti kamera iPhone paling terbaik. So, masa beli nanti try la ambil gambar selfie guna kamera depan.

Berapa Harga iPhone SE
Harga iPhone SE yang pernah di jual di luar negara sekitar US$400 – US$500. Kalau darab dengan duit Malaysia dengan kadar tukaran asing semasa adalah USD1=RM3.99. Jadi harga iPhone SE di Malaysia sekitar RM1596 – RM1995. Maknanya, harga sangat murah! Sebab di bawah harga RM2000. Handphone model iPhone biasanya mahal-mahal. RM2k ke atas. Tapi dengan iPhone SE kita boleh memiliki sebijik! Paling best sebab fitur iPhone SE ni gabungan model iPhone 5S dan iPhone 6S. Hebat!

Pada yang berminat, survey dulu harga iPhone SE di kedai-kedai. Ye la dah campur GST nanti harganya jadi lain. Up sikit. Ketahui apa ciri-ciri smartphone tersebut, spesifikasi iPhone SE. Jika telefon pintar tersebut bersesuaian dengan gaya hidup anda, baru beli. Sentiasa ada telefon keluaran terbaru. Jadi, jangan tergesa-gesa dalam membeli handphone. Buat kajian tentang kekurangan dan kelebihan iPhone SE, baru buat keputusan untuk membeli.
.
↓↓↓Pilihan HOT Pembaca↓↓↓

17 comments:

  1. Ipone SE kira dah murah dalam koleksi iphone. suka sangat Iphone sistem. boleh x sign contract dgn telco klaw ada yg buat promosi

    ReplyDelete
  2. Sekarang ni semua telco buat promosi macam ni. Ni semua marketing je nak tarik perhatian orang ramai laa tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg SE ni best sgt ke? nak beli dgn package telco tapi ada kontrak 2 tahun, lama sgt 2 tahun tak boleh tukar plan

      Delete
    2. Aku rasa iPhone SE cun aa walaupun dia size kecik je. Aku suka yg kecik2 senang nak bawak. Okay aa tu 2 tahun. Plan celcom pun dah bagus sekarang.Laju je internet dia, data pun boleh tahan banyak sampai x habis nak guna.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. Aliff Iqmal Sya pun tgh guna iphone se, tapi beli kat Singapore. Lebih murah bli dekat sini.

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. tapi rasanya plan telco C ni plg best kot, RM188 je boleh dpt beli iphone SE 16gb.

      Delete
    7. ya betul , i pun perasan telco c buat promosi hebat dgn harga yg menarik, thx sbb kongsikan promosi best ni

      Delete
    8. i suka promosi ni laaaa sbb dulu pun suka iphone SE sbb size dia x beban sgt , skarang nampak ada telco offer sekali dgn on , excited pula kikiki

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. yang penting dpt beli iphoneSE dgn hg murah
    promosinya mcm sampai akhir bulan ni je
    pakej platinum iphone SE ni pun siap ada unlimited call dgn sms kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya, tak ramai org bli.
      Lps tu, mesti Celcom extend lagi.
      So jgn risau. haha

      Delete
    2. Msti ramai beli weii.Aku laa orangnye. Haha. Kalau dah habis iPhone SE promotion tu melepas laa kau sebab x subscribe smpai hujung bulan 1 ni je.

      Delete
    3. Sebab ramai yang tergoda dengan harga promotion iPhone SE murah habiss ni. Tapi ak still x leh move on the data plan platinum dia sampai 40 60GB weii sebulann. OMG

      Delete
    4. oh , sampai bulan je eh ~ i kena pergi la tanya perlanjutan esok , takut x sempat

      Delete
  5. kenalah dapat sebelum promosi ni abis , sampai hujung bulan je , kawan i chinese dah gerak cepak sbb nnt Tahun Baru Cina lg ramai org yg pergi sign package

    ReplyDelete