Cara Masak Resepi Asam Pedas Sayur Keladi Sarawak
Masak sayur keladi? Wow sedapnya!
Sayur keladi makanan kegemaran saya! Eh susah nak jumpa orang jual keladi. Bila
dapat beli batang keladi, mak ai gembiranya! Dalam kepala dah mikir resepi asam pedas keladi. Tapi kali ni, saya nak share cara orang Sarawak masak keladi.
Cara saya la. Jom lihat cara-cara membuat masakan asam pedas sayur keladi
Sarawak.
Asam Pedas Sayur Keladi Sarawak |
Bahan-Bahan Memasak Asam Pedas Sayur Keladi Sarawak
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5 biji cili kering (kalau nak pedas
lagi, tambah banyak cili padi)
Batang keladi (saya beli sebungkus RM2
orang jual - keladi yang dah dibuang kulitnya dan dihiris)
1 serai
Belacan 2 inci
Asam jawa (nak guna asam keping pun
boleh)
Santan peket
Cara
Membuat Asam Pedas Sayur Keladi Sarawak
1. Cuci keladi yang dah dihiris tu
sebersihnya, kemudian toskan.
2. Masak air dalam kuali, tujuan untuk
celurkan keladi nanti. Bila air dah mendidih masukkan sayur keladi. Biar
sehingga batang keladi layu. Dah siap layu, toskan.
4. Panaskan minyak dalam kuali untuk
menumis bahan rencah. Bila minyak panas, masukkan perencah dan tumis hingga
kekuningan. Masukkan air, kemudian masukkan keladi.
5. Masukkan santan peket yang dah
dicairkan, masukkan air asam jawa dan garam. Biarkan seketika hingga mendidih.
6. Bila sayur dah sebati dengan
rencah, padamkan api gas. Siap!
Video Cara Masak Asam Pedas Sayur Keladi Sarawak
Untuk lihat cara memasak lebih
terperinci, boleh follow cara buat resepi asam pedas sayur keladi Sarawak di
sini: PANDUAN MEMASAK ASAM PEDAS
KELADI SEDAP DAN MUDAH
Baca resepi asam pedas sayur keladi
Sarawak ni buat saya telan air liur. Rasa tengo’ nak makan oi! Nyaman na juak
sayo keladi eh. Rasa belalak makan asam pedas keladi. Cun rasa masinnya,
pedasnya, masamnya. Hmmm yummy eh! Yang nak memikat hati mak mertua tu, boleh
la try masak asam pedas sayur keladi Sarawak. Bawak sebagai ole-ole. Buah
tangan dari bakal menantu kesayangan. Confirm mak mertua terpikat!
No comments:
Post a Comment