Ads GA Leaderhead

Cara Mengira Usia Kandungan Hamil

Cara Mengira Usia Kandungan Hamil | Seronoknya bila disahkan mengandung. Tapi bila part nak menghitung usia hamil aku jadi blur. Bagaimana cara menghitung usia kehamilan erk? Sebab pengiraan aku tak tepat dengan anggaran jumlah kehamilan sebanyak 40 minggu tu. Ha, rahsia kalkulator usia kandungan dah terbongkar! Jom lihat cara mengira usia kandungan di bawah. Mudah je!

Cara mengira minggu kehamilan, biasa kita akan kira 4 minggu mengandung bersamaan 1 bulan pregnant. Tapi cara ni salah dalam mengira usia janin. Pentingnya pengiraan kehamilan yang tepat bertujuan untuk kira tarikh bersalin.

Berikut merupakan cara menghitung usia kehamilan dalam minggu. Kalkulator kehamilan dan kelahiran. Dah ada jadual cara menghitung usia kehamilan online. Semua info tersedia lengkap!

Cara Mengira Usia Kandungan Hamil
Hamil 1 bulan = 4 minggu 2 hari
Hamil 2 bulan = 8 minggu 4 hari
Hamil 3 bulan = 12 minggu 4 hari
Hamil 4 bulan = 17minggu 1 hari
Hamil 5 bulan = 21 minggu 3 hari
Hamil 6 bulan = 24 minggu 5 hari
Hamil 7 bulan = 30 minggu
Hamil 8 bulan = 34 minggu 2 hari
Hamil 9 bulan = 38 minggu 4 hari
Hamil 9 bulan 10 hari = 40 minggu

cara mengira usia kandungan, kalkulator usia kandungan, menghitung usia hamil, cara menghitung usia kehamilan online, cara menghitung usia kehamilan dalam minggu, kira tarikh bersalin, cara mengira minggu kehamilan, kalkulator kehamilan dan kelahiran, mengira usia janin
Kiraan berapa bulan usia kandungan wanita hamil

Ini bermakna, minggu kehamilan ke 40 merupakan tarikh jangkaan bersalin. Ada ibu mengandung yang bersalin lebih awal dari ‘due date’ yang ditetapkan doktor. Kalau aku pulak, bersalin lebih sehari dari tarikh yang doktor bagi iaitu 40 minggu 1 hari.

cara mengira usia kandungan, kalkulator usia kandungan, menghitung usia hamil, cara menghitung usia kehamilan online, cara menghitung usia kehamilan dalam minggu, kira tarikh bersalin, cara mengira minggu kehamilan, kalkulator kehamilan dan kelahiran, mengira usia janin
Gambar buku pink ibu mengandung

Dalam buku pink ni, tercatat minggu kehamilan setiap bulan. Misi akan kira usia kandungan kita, berapa bulan, berapa minggu, berapa hari usia janin dalam rahim kita. Zaman makin canggih, sekarang mudah je nak tahu cara menghitung usia kehamilan baby kita. Contoh macam kat atas tu, kan.. mudah je, save je formula tu, dah boleh tahu dengan tepat umur fetus kita.

3 comments:

  1. Wuuu.. Kita belum pegnent lagik. hehe

    ReplyDelete
  2. Last period bulan 3. Masuk bulan ke 4 tak dtang smpai ke skarang. Mksud dia kita dh bpe bulan ek??

    ReplyDelete
  3. Last period bulan 3. Masuk bulan ke 4 tak dtang smpai ke skarang. Mksud dia kita dh bpe bulan ek??

    ReplyDelete