8 Bahaya Bedak Talkum Bayi

8 Bahaya Bedak Talkum Bayi | Pernah terdengar sebelum ini tentang bahaya bedak bayi. Bedak bayi sememangnya wangi namun jika tersalah penggunaannya boleh mendatangkan bahaya pada bayi. Juga bahaya bedak bayi untuk wajah jika berlakunya iritasi. Bahaya bedak bayi untuk orang dewasa pun ada jugak! Pernah jugak la dengar pasal bahaya bedak bayi Johnson ni. Betul ke?

Biasanya, bayi akan disapu dengan bedak talkum bayi selepas mandi. Wangi, menyegarkan bayi sepanjang hari. Jom baca apakah kandungan yang ada dalam bedak bayi yang menjadikan ianya bahaya. Merk bedak berbahaya menurut bpom, merk bedak bayi tanpa talc, merk bedak bayi yang mengandung cornstarch. Macam-macam kan, hmm baca je la info bawah ni.

Kandungan Bahaya Dalam Bedak bayi
Talc merupakan kandungan utama bedak bayi. Talc adalah mineral yang mengandungi silica magnesium yang sudah terhidrasi. Bahaya bedak talkum bayi kerana ia menjadi punca dan menyebabkan masalah berikut:

8 Bahaya Bedak Talkum Bayi
1. Bedak bayi menjadi punca kematian bayi
Pastinya kita tak pernah terfikir bahawasanya bedak bayi boleh menjadi penyebab kematian bayi. Terlalu banyak menyedut bedak bayi membuat saluran pernafasan bayi menjadi terhalang dan terganggu. Jika dibiarkan berlarutan, bayi akan mengalami masalah bernafas. Seterusnya menyebabkan kematian mendadak, atau dikenali Sudden Infant Death Syndrome (SIDS).

2. Bedak bayi menyebabkan pneumonia
Bedak bayi (talc) yang disedut oleh bayi menyebabkan terjadinya pengumpulan talc di bahagian paru-paru. Dalam tempoh yang ianya lama berlarutan, ia mengakibatkan bayi mendapat pneumonia.

3. Bedak bayi menyebabkan kanser paru-paru
Menurut kenyataan Dr Oz Indonesia, talc yang tersedut oleh bayi lama-kelamaan akan mendatangkan kesan negatif penyakit yang lain. Antaranya kanser paru-paru.

4. Bedak bayi berkemungkinan mendatangkan risiko kanser ovari
Semakin tinggi penggunaan bedak bayi, maka kemungkinan risiko untuk terkena kanser ovari juga tinggi.

bahaya bedak talcum, bahaya bedak untuk bayi baru lahir, bedak bayi yang bagus, bahaya bedak bayi untuk orang dewasa, bahaya bedak bayi Johnson, merk bedak berbahaya menurut bpom, merk bedak bayi tanpa talc, merk bedak bayi yang mengandung cornstarch, bahaya bedak bayi untuk wajah
Bedak bayi BABY KIKO diperkayakan dengan vitamin E

5. Mengeringkan selaput lendir
Menyedut bedak bayi secara tidak sengaja boleh menyebabkan selaput lendir menjadi kering. Selaput lendir berfungsi untuk menyaring kotoran di dalam tubuh badan.

6. Bedak bayi punca bayi sukar bernafas
Banyak kes terjadi bayi mengalami kesukaran bernafas akibat terdedah dengan bedak bayi. Partikel keras di dalam bedak masuk ke dalam tubuh dan menghalang sistem pernafasan bayi.

7. Risiko terkena jangkitan bakteria akibat penggunaan bedak bayi
Bahaya bedak bayi yang ditabur atau disapu pada sekitar kemaluan atau vagina (bagi bayi perempuan) mendedahkan mereka terhadap jangkitan bakteria.

8. Bedak bayi boleh menjadi punca pembengkakan
Bedak bayi memberi tindak balas pada sistem badan. Tubuh menganggap bedak bayi sebagai pathogen iaitu benda asing yang mesti dibasmi / dikeluarkan. Oleh sebab itu tubuh melakukan perlawanan dengan mengeluarkan inflamasi atau pembengkakan. sumber

Penggunaan bedak bayi yang betul, aman dan selamat boleh mencegah bayi daripada mengalami masalah yang tersenarai dalam 8 Bahaya Bedak Talkum Bayi. Gunakan losyen sekali. Losyen pun wangi, menjadikan bayi segar, harum sepanjang hari.

Kisah bedak talkum bayi:

No comments:

Post a Comment