Perkembangan Bayi Usia 0 Bulan (Bayi Baru Lahir)

Tanggal 29 Julai 2015 merupakan tarikh baby Amirah keluar dari perut maknya. Selamat datang ke dunia sayang. Untuk ibu baru macam aku ni, mesti tertanya-tanya apakah tingkah laku bayi ketika usia 0 bulan. Apa reaksi kelakuan bayi yang baru lahir. Nak tahu? Jom ketahui tanda-tanda perkembangan bayi anak kita yang baru lahir.

Perkembangan Bayi Usia 0 Bulan (Bayi Baru Lahir)
1. Tangan dan kaki bayi masih melengkuk
Masa baby Amirah baru lahir, aku tengok kaki dan tangannya kelihatan mengerekot/ melengkung bengkok. Tak begitu lurus. Keadaan ni adalah normal. Ia akan membetul dengan sendirinya apabila bayi mencapai usia 5 - 6 bulan kelak.

2. Bayi mengangkat kepalanya seketika
Menjelang akhir bulan, bayi anda akan dapat mengangkat kepalanya untuk seketika apabila dia berbaring, malah bayi sudah boleh memusingkan kepala dari sisi ke sisi.

3. Bayi yang baru lahir suka dibedung
Bayi baru lahir masih sedang mengubahsuaikan diri kepada dunia baru yang sangat berbeza daripada keadaan dalam rahim yang selesa hangat dan selamat, dan inilah sebabnya kebanyakan bayi amat sukakan bedungan. Dibalut selamat dalam selimutnya.

4. Bayi baru lahir kuat menyusu
Makanan adalah perkara yang amat penting dalam kehidupan bayi baru lahir. Bayi baru lahir akan menyusu 2 atau 3 jam sekali siang dan malam. Jadi, golongan ibu semua bersedialah.

5. Bayi suka tidur
Bayi baru lahir tidur sejumlah 16 hingga 17 jam dalam masa 24 jam.

6. Menangis adalah cara bayi berkomunikasi
Bayi akan menangis apabila rasa lapar, mengantuk, sejuk, lapar, panas dan rasa tak selesa. Itulah cara bayi berkomunikasi pada kita.

Bayi suka bila kita bercakap dengannya dengan suara lembut. Juga bayi suka apabila kita menegakkan badannya, memeluknya, bayi suka dibelai, dicium, diusap, diurut dan didukung. Sentuhan adalah cara penting untuk  berkomunikasi dengan bayi kita.

7. Bayi suka melihat wajah orang yang mendukungnya
Penglihatan bayi yang baru lahir usia 0 bulan masih kabur dan samar-samar. Muka kita adalah yang paling menarik baginya pada masa ini. Jangkauan penglihatan bayi baru lahir hanya dalam lebih kurang 30sm. Dalam erti kata lain, bayi anda dapat melihat muka orang yang mendukungnya dengan jelas, tetapi tak boleh nampak lebih jauh dari itu.

Gambar Bayi Usia 0 Bulan (Bayi Baru Lahir)
Perkembangan bayi usia 0 bulan – bayi baru lahir, perkembangan bayi anak kita yang baru lahir, cara mendidik anak selepas bayi dilahirkan, tingkah laku bayi umur 0 bulan - bayi baru lahir, panduan mengajar anak ketika masih bayi, gambar bayi usia 0 bulan, foto bayi baru lahir
Bayi baru lahir

Cara Mendidik Anak Ketika Usia Bayi 0 Bulan (Bayi Baru Lahir)
1. Bayi baru lahir dalam keadaan senyap dan berjaga
Inilah situasi yang sesuai untuk pembelajaran bayi. Gunakan masa-masa ini untuk bermain dan bercakap dengan bayi. Tetapi, jika kita cuba berinteraksi dengannya dan bayi tidak bertindak balas, dia mungkin terlalu mengantuk.

2. Bayi suka memerhati dan meniru pergerakan
Dari saat awal ini lagi, bayi telah boleh mengecam muka dan gerak isyarat secara intuitif dan ada kalanya dia mengajuk gerak-geri ini. Berilah bayi anda yang baru lahir peluang untuk meniru dan mencontohi ekspresi muka anda dengan meletakkan muka anda dekat dengan mukanya dan menjeler lidah atau meninggikan alis mata anda beberapa kali. Kemudian ulangi.

Berikan dia sedikit masa untuk meniru ekspresi anda. Dia mungkin tidak memberi respon dengan serta merta, atau mungkin dia tidak berbuat apa-apa, tetapi, anda tak perlu ragu sebab dia pasti memerhatikan anda.

3. Bermain dengan bayi yang baru lahir
Letakkan mainan gantungan di tempat bayi berbaring sebagai alat mainannya. Mainan yang boleh dipukul dan mengeluarkan bunyi membolehkan bayi melatih kemahiran lengan, tangan dan jarinya. Selain dapat mengurangkan kebosanan berbaring. Pilih buku-buku bergambar yang mempunyai lukisan berlakar terang akan menakjubkan bayi kita. Begitulah cara pembelajaran mereka di usia 0 bulan.

4. Bayi suka melihat dirinya dalam cermin
Bayi kagum akan refleksi mereka sendiri. Letakkan cermin bayi yang tidak boleh pecah di katilnya untuk dia melihat dirinya sendiri. Dia belum lagi dapat mengenali dirinya sendiri tetapi akan belajar memerhati pergerakan dalam cermin.

Perkembangan bayi usia 0 bulan – bayi baru lahir, perkembangan bayi anak kita yang baru lahir, cara mendidik anak selepas bayi dilahirkan, tingkah laku bayi umur 0 bulan - bayi baru lahir, panduan mengajar anak ketika masih bayi, gambar bayi usia 0 bulan, foto bayi baru lahir
Foto perkembangan bayi anak anda di usia 0 bulan (bayi baru lahir) sehingga umur 4 bulan

Kenali anak anda dengan mengetahui perkembangan bayi di usia 0 bulan (bayi baru lahir). Berikan pendidikan awal pada bayi agar menjadikan mereka cepat belajar, pintar dan bijak. Tahniah! Selamat menjadi ibu dan bapa terbaik kepada bayi comel anda :)

No comments:

Post a Comment