Resepi Lepat Pisang Sedap Dan Mudah
Teringin nak makan kuih pais pisang, ada yang memanggilnya
lepat pisang. Terus jari pantas menaip di dada google cari pasal resepi lepat pisang dalam loyang. Al maklum la, ngidam. Hmmm, pregnant kali ni rasa
nak makan lepat pisang kukus; makanan mengidam ibu mengandung oi. Dah buat, dah
makan, baru senang hati. Menjadi laa. So, kalau korang nak buat kuih lepat
pisang inti kelapa, boleh follow resepi ni, sedap!! Lihat video cara masak lepat
pisang santan di bawah, easy like peanut!
Bahan-Bahan Masak Lepat Pisang
Berikut merupakan bahan yang diperlukan
untuk menyiapkan hidangan kuih lepat pisang:
2 cawan pisang (dilenyek)
1 cawan tepung gandum
½ cawan tepung beras
½ cawan kelapa parut
1 sudu teh garam
3 sudu makan gula apong / gula melaka
3 sudu makan santan pekat
Daun pisang dilayur atas api
Gambar kuih lepat pisang/ pais pisang |
Cara Memasak Kuih Lepat Pisang
1. Satukan kesemua bahan di atas kecuali
daun pisang.
2. Daun pisang yang telah lembut dilayur
atas api, sapukan sedikit minyak masak di atas daun tersebut, bertujuan supaya
kuih tak melekat, mudah tanggal dari daun pisang.
3. Masukkan 1 sudu adunan ke dalam daun
pisang, kemudian lipat.
4. Kukus kuih lepat pisang selama 20
minit. Siap!
Sekian perkongsian resepi lepat pisang sukatan cawan, apa kata anda cuba sendiri.
Boleh follow video di atas panduan memasak lepat pisang sedap, pasti memudahkan
kerja anda. Belajar masak kue pais pisang. Yummy! Saya dah buat! Memang sedap
lah kuih lepat pisang hasil air tangan sendiri. Jangan lupa cuba resepi ni tau.
No comments:
Post a Comment