Apa itu
rusip? Rusip adalah ikan bilis yang dijeruk dengan garam. Kalau kat Kelantan,
mereka ada budu. Kat Sarawak ada rusip. Sama je cara pembuatannya. Yang bezanya,
budu ni hancur seratus peratus, tapi rusip ni ikan bilisnya masih berketul-ketul.
Dua-duanya sedap. Memandangkan tekak aku ni, tekak orang Sarawak, hmmm teringin
bebenar nak makan rusip.
Rusip Sarawak menyelerakan! |
Jarang
la makan rusip ni. Sebab jarang beli. Tersebut al-kisah masa bulan puasa hari
tu, aku terpandang barisan botol rusip kat kedai, automatik telan air liur. Kecur
tau air liur aku menatapnya. Sebab nak makan rusip ni, kena diperah dengan
limau bersama cili. Hmmm sedap teramat! Makanan pembuka selera tau!
Mana nak
beli rusip Sarawak fresh? Pernah la kakak ipar aku buat rusip ni. Memang segar
la rasanya. Sebab buat sendiri. Tak masin. Ikan bilis tak hancur lunyai. Tapi nak
buat rusip ni katanya, perlu ikan bilis sesuai. Dia buat memang sedap. Tapi kalau
tekak mengidam nak sangat makan, beli je rusip ni kat kedai. Ada dijual dalam
bentuk botol. Harga rusip Sarawak RM5.80 sebotol.
Jimat
tau makan rusip ni. Sebab makan sikit-sikit. Bukan macam gogok air. Hehehe..
Perahan air limau tu buat rasanya lebih menggiurkan. Rusip ni tak berbau. Tapi lepas
makan rusip, memang kentut akan jadi busuk erk. Hahahaha..
No comments:
Post a Comment